Dzieci o warzywach wiedzą bardzo dużo, potrafią je nazywać, odnaleźć na ilustracji, niektórzy nawet policzyć. Przyglądaliśmy się im bardzo uważnie łącząc w pary z tymi zabawkowymi. Uczyliśmy się bezpiecznie i pod nadzorem kroić te prawdziwe. Te popularne i ulubione zostały zjedzone do ostatniego kawałeczka. Wśród tych przyniesionych przez dzieci były warzywa, których nie można jeść na surowo, o tym też rozmawialiśmy.
Przyjemnie było siedzieć przy połączonych stolikach i zajadać. Poczęstować koleżankę i kolegę. Dało się zauważyć, że tak „podane” warzywa, bez wcześniejszego tarkowania, mieszania z innymi, kiedy możliwy jest wybór wg własnego uznania są zjadane chętniej, niż te w formie surówek.
W przedszkolnej kuchni na co dzień bardzo dużo się dzieje. Choć tu, jak w znanej piosence, wszystko jest możliwe, tu się gotuje z wyobraźnią i pasją, tu się nikt przepisami nie przejmuje. Z zamiłowania do gotowania niektórych korzystają wszyscy. A że dzieciom trudno się odmawia dorośli chodzą z przepełnionymi brzuchami. Serwowane przez dzieci dania zwykle są bardzo zaskakujące i nieoczywiste. Najczęściej w nowych, nieznanych połączeniach smakowych. Zawsze bardzo kolorowe. Trudno tu szukać tego, co dobrze znane, a jeśli nawet, to zawsze w nowej odsłonie. Słowem, kuchnia fusion. No i płacić nie trzeba.
Podsumowując, widać, że wpuszczacie dzieci do kuchni i chwała Wam za to! To najlepszy sposób na apetyt i kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych - robić to RAZEM❤️
Miejskie Przedszkole nr 3
Al. Niepodległości 29
65-042 Zielona Góra
tel. 0 prefix 68 329 79 39
Nip: 929-11-16-283
Regon: 970322043
Bank Zachodni WBK S.A.
II/O Zielona Góra
NR 88 1090 1636 0000 0001 1109 2006
Wyłącznie na podany poniżej numer konta
Miejskiego Przedszkola nr 3 w Zielonej Górze:
PKO BP S.A.
16 1020 5402 0000 0802 0246 1143