Za nami kolejne warzywne wyzwanie, tym razem na tapetę wzięliśmy dynię. I choć pierwsze, co przychodzi na myśl w związku z dynią to prawdopodobnie zupa dyniowa, a drugie to ciasto lub muffiny- skądinąd przepyszne - my poszliśmy w zupełnie innym kierunku. Zrobiliśmy z dyni budyń, inny od tego, który znamy, bo bez zbóż - żadnej mąki, żadnego mleka. Duszona dynia, plus daktyle i suszone w tureckim słońcu morele (bez siarki - kupione w "zaprzyjaźnionym" warzywniaku) plus kakao. Megablender w roli superbohatera i już.
Ale takie NOWOŚCI to trudny orzech do zgryzienia, kubki smakowe nie przywykły, nawet cukier puder niewiele zmienił. Mawiają, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i mają rację. Mimo to podejmujemy trud zmieniać przyzwyczajenia na inne, zdrowsze, zgodnie ze współczesną wiedzą.
Posmakowaliśmy też samych owoców: daktyli i moreli suszonych, pestek dyni prażonych na suchej patelni oraz wiórków daktyli w czekoladzie. Gorzkiej oczywiście. Same wyzwania!
Jedno jest pewne, dzieci kroją wyśmienicie, czy to twarda dynia, czy doprowadzająca do łez cebula - żaden problem! Dlatego kupujemy deski w ilości hurtowej, tak, żeby wszyscy mogli kroić na raz nie czekając aż się zwolni deska. I już! Będziemy kroić nie oglądając się na innych.
Miejskie Przedszkole nr 3
Al. Niepodległości 29
65-042 Zielona Góra
tel. 0 prefix 68 329 79 39
Nip: 929-11-16-283
Regon: 970322043
Bank Zachodni WBK S.A.
II/O Zielona Góra
NR 88 1090 1636 0000 0001 1109 2006
Wyłącznie na podany poniżej numer konta
Miejskiego Przedszkola nr 3 w Zielonej Górze:
PKO BP S.A.
16 1020 5402 0000 0802 0246 1143