Podjęliśmy kolejne, tym razem buraczane wyzwanie. A ponieważ poważnie podchodzimy do wszystkiego, co robimy, uznaliśmy, że nie wystarczy jeść buraki, należy wiedzieć jak je przygotować. Z pomocą czytających już koleżanek i kolegów zapoznaliśmy się z przepisem na buraczane frytki i krok po kroku: umyliśmy buraki, obraliśmy je (trudniej było je obierać niż ciąć: "Ale to ciężka robota jest!" usłyszałyśmy), pokroiliśmy, opruszyliśmy przyprawami, polaliśmy oliwą z oliwek, porządnie wymieszaliśmy (pod czujnym okiem doświadczonej i bardzo wymagającej koleżanki - nie obyło się bez poprawek) i do pieca. A stamtąd już bezpośrednio na stół i do buzi. Skosztowaliśmy także gotowanych buraków podanych jak carpaccio, w towarzystwie pietruszki, pestek słonecznika i samodzielnie przygotowanego sosu winegret (miód, cytryna, oliwa z oliwek, sól i pieprz). Degustowaliśmy również sok z buraka i jabłka. Większość z nas kosztowała chętnie, byli tacy, co się zajadali i tacy, którzy buraka w formie innej niż barszcz wzięli do ust po raz pierwszy. I tacy, którzy z buraków najbardziej lubią pestki słonecznika. Dla nich wszystkich znalazło się miejsce przy naszym stole. A żeby postawić kropkę nad przysłowiowym "i" sprawdzaliśmy czy burak do malowania się nadaje. Powstały prace malowane sokiem z buraka. Okazuje się, że burak jest nie tylko zdrowy, ale i wszechstronny!
Miejskie Przedszkole nr 3
Al. Niepodległości 29
65-042 Zielona Góra
tel. 0 prefix 68 329 79 39
Nip: 929-11-16-283
Regon: 970322043
Bank Zachodni WBK S.A.
II/O Zielona Góra
NR 88 1090 1636 0000 0001 1109 2006
Wyłącznie na podany poniżej numer konta
Miejskiego Przedszkola nr 3 w Zielonej Górze:
PKO BP S.A.
16 1020 5402 0000 0802 0246 1143